Wat is de juiste studiekeuze?

min. lezen
wat-is-de-juiste-studiekeuze
Branded content van Tio
Deze content is gemaakt door Tio

Branded content

Het vinden van de juiste studie kan best lastig zijn. Natuurlijk slaan de twijfels toe, dat is helemaal niet gek. Maar uit onderzoek blijkt dat je door twijfel een betere keuze maakt. Hoe dat precies zit lees je in deze blog.

Start je oriëntatie met je interesses

Om de studie te vinden die bij je past, is het goed om eerst na te denken waar je interesses liggen. Stel jezelf de vragen: 

  • Welke vakken ben ik goed in op school?
  • Wat zijn mijn lievelingsvakken?
  • Wat voor werk lijkt me leuk?
  • Wat denken mijn vrienden wat bij mij past?


Na deze vragen begin je met oriënteren. Dit begint vaak online. Via verschillende studiekeuzesites en interessetesten kan je je richting bepalen. Of misschien weet je juist al welke richting je op wilt, maar nog niet welke opleiding. Met onderstaande tips wordt het kiezen een stuk makkelijker!

Vraag advies aan je ouders

Maak een lijstje van de opleidingen die je leuk lijken. Bespreek je dit weleens met je ouders? Vraag ze hierbij om hulp. Zij kennen je ten slotte het beste en willen dat je de juiste keuze maakt. Hierdoor zul je zien dat het helpt een beter beeld te vormen van wat je wilt gaan studeren. 

Kom langs bij een open dag

Op een open dag kun je echt sfeer proeven en maak je kennis met de docenten, studenten en de opleidingen. Zie jij jezelf volgend jaar hier rondlopen op school? Is dit de opleiding die bij je past? Neem vooral je ouders, vriend of vriendin mee! Je hebt dan iemand bij je met wie je gelijk je eerste indrukken kunt delen. 

Tip: Lees hier het artikel over welke vragen je kan stellen tijdens een open dag.

Verdiep jezelf en vergelijk

Bij veel hogescholen kun je een een meeloopdag of proefstudeerdag volgen. Hierdoor krijg je een goed beeld van de opleiding en weet je wat je kunt verwachten tijdens de studie. Je krijgt dan mee hoe de docenten les geven en of de vakken je aanspreken.

  • Een meeloopdag: Loop een dagje mee met een student en volg de lessen die die de student volgt. Hierdoor kom je er gelijk achter wat andere studenten van de opleiding vinden en hoe er les wordt gegeven. Ideaal!

  • Doe een proefstudeerdag: op deze dag wordt er een lesprogramma in elkaar gezet die je samen met andere studiekiezers kunt volgen. Hierdoor kun je ervaringen met elkaar delen over wat je van de studie vindt.

  • Persoonlijk gesprek: ga in gesprek met de toekomstige school. Hier krijg je de kans om al je vragen te stellen of deze opleiding en school bij jou passen. Ook als je vragen hebt over bijvoorbeeld dyslexie kun je deze één-op-één bespreken.

  • Financieel gesprek: bekijk wat de mogelijkheden zijn om de opleiding te financieren of hoe je financiering zou kunnen aanvragen.

Ga op je gevoel af

Als je bij een open dag de school binnen loopt, of bij een voorlichting zit, voel je vaak al of dit bij je past. Maak je studiekeuze met je hoofd en je gevoel. Wanneer je op tijd begint met zoeken, nadenkt over wat je wilt en wat bij je past, dan kom je vanzelf uit bij de beste keuze. Vertrouw op jezelf en ga ervoor!

Een open dag bezoeken bij Tio?

Kom sfeer proeven! Maak kennis met studenten en docenten van deze opleiding tijdens een open dag.

Bezoek de open dag

cta-open-dagen-tio