Hoe hou je je koppie erbij tijdens de Ramadan?

min. lezen
hoe-hou-je-je-koppie-erbij-tijdens-de-ramadan-website hearder 1076x715

Leren op een lege maag? En dan ook nog goede cijfers halen? Dat is onmogelijk! Of niet? Ieder jaar doen er in Nederland bijna 1 miljoen mensen mee aan de Ramadan. Onder hen ook veel studenten en scholieren. Dertig dagen lang mag er overdag niets genuttigd worden, én dat terwijl je gewoon je tentamens en toetsen moet maken. Hoe doe je dat? We vroegen het Ranim.

Ontmoet Ranim

Ranim (17) komt uit Syrië. Negen jaar geleden vluchtte zij naar Nederland en kwam, na 3 maanden in een azc, in Helmond terecht. Nu woont ze hier met haar vader, moeder en broertje. Ook haar Palestijns/Syrische opa en oma wonen in de buurt. Het is heel fijn om met je familie bij elkaar te zijn!

Na haar aankomst in Helmond gaat ze naar een basisschool in de buurt. Ik ging eerst naar een speciale klas waar ik ook de Nederlandse taal leerde. In groep 8 ging dat zo goed dat ik mavo/havo advies kreeg. Op dit moment zit Ranim in het laatste jaar van de havo. Ik sta er heel goed voor. Ik heb goede cijfers dus ik ga relaxed de examenperiode in.

Ramadan is niet alleen maar vasten van eten, maar belangrijker is het vasten van slechte daden zoals vloeken, liegen en iemands hart pijn doen."

Ranim

Studeren op een lege maag

Ook tijdens de Ramadan gaat het schoolwerk gewoon door. Je zou denken dat de cijfers van scholieren die vasten een duikvlucht maken tijdens deze periode. Maar niets is minder waar. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat leerlingen die meedoen aan de Ramadan juist hogere punten scoren. Dit kan te maken hebben met het feit dat je door het vasten discipline en doorzettingsvermogen kweekt die je dan weer kunt gebruiken tijdens het studeren.

Ja, ik had ook hogere cijfers dit jaar, maar dat heeft ook wel te maken met je eigen inzet. Dit jaar viel de toetsweek precies tegelijk met de start van de Ramadan! Omdat ik dat wist ben ik veel eerder begonnen met leren. En iedere dag als we opstonden, herhaalde ik de stof nog een keer.

Na de toetsweek moet er weer ‘gewoon’ geleerd worden én moet je tijdens de lessen je koppie erbij houden. Je bent wel moe, en je hebt weinig energie dus je kunt je ook moeilijker concentreren. In het begin heb ik me ook wel een paar dagen ziekgemeld. Omdat je heel vroeg moet opstaan en moet wennen aan de tijden, maar je raakt er wel aan gewend. En we geloven dat God je de kracht geeft om door te gaan.

de agenda van Ranim

4.00 uur : Opstaan 
4.00-5.00 uur: Eten & gebed 
5.00-8.00 uur: Leren en een dutje doen
8.00-9.00 uur: Naar school 
12.00 uur: Gebed 
16.00 uur: Naar huis
17.00 uur: Vrije tijd/Fitness/Dutjestijd
20.00 uur: Iftar 
22.00 uur: Laatste gebed in de moskee
23.00 uur: Naar bed

Veel steun tijdens de Ramadan

Veel van Ranim’s vrienden en familieleden doen ook mee aan de Ramadan. Deze week zijn we elke dag bij oma. Zij vertelt ons verhalen over de profeet. Dat is eigenlijk ook de purpose van Ramadan. Dat je samen bent met familie en elkaar steunt.

Iedere avond, nadat ze samen hebben gegeten, gaan ze voor het laatste gebed naar de moskee. Hier in Nederland merk je er op straat weinig van dat het Ramadan is. Maar als je dan in de moskee bent, zie je veel mensen die ook meedoen.

Op school wordt er ook rekening mee gehouden. Daar is zelfs een gebedsruimte beschikbaar gesteld tijdens de Ramadan. En ook andere scholieren zonder moslimachtergrond proberen te helpen. Zij gaan dan bijvoorbeeld ergens buiten mijn zicht eten. Dan zeggen ze: ik ga niet voor je neus eten hoor! Heel lief van ze, maar ik ben het gewend dus ik kan er wel tegen.

En dan.. eten!  

En als dan eindelijk de zon ondergaat is het tijd om te eten en samen te koken. Maar ik kook niet zelf, dat kan ik niet en wil ik eigenlijk ook niet leren. Want op het moment dat ik het kan dan zegt mijn moeder: doe jij het maar. Ik help liever met de voorbereidingen en het gezellig maken.

Tijdens de Iftar, de maaltijd direct na zonsondergang, staat de tafel vol met heerlijke gerechten. Ook bij Ranim thuis. We eten vaak iets wat ons veel energie geeft en wat erg voedzaam is. En ik probeer altijd heel veel te drinken. Het favoriete gerecht van Ranim is تسقية (taskiyye). Het is een typisch Syrisch gerecht met yoghurt en kikkererwten. 

pexels-gül-işık-20488454
Het is wel makkelijker als de Ramadan richting de winter gaat dan zijn de dagen iets korter en het is ook niet zo warm."

Ranim

Helpende hand in de buurt

In haar vrije tijd is Ranim vooral druk met haar vrijwilligerswerk. Ze werkt bij WeCare, een Helmondse jongerenorganisatie die hun talenten inzetten om de leefbaarheid in de stad te verbeteren. Ik ben een extravert persoon. Dus ik vind het heel leuk om met veel verschillende buurtbewoners te praten. Ze voelen dan dat er echt naar ze wordt geluisterd en ik probeer ze te helpen waar ik kan.

Daarnaast gaat Ranim ook graag naar de sportschool. Tijdens de Ramadan is het wel lastiger, want ik heb weinig energie. Maar ik probeer het wel één keer per week.

En na het examen?

Wat gaat Ranim doen als ze voor haar examens is geslaagd? Op dit moment is ze nog een echte twijfelstudent. Toch heeft ze zich uitstekend  voorbereid en haar keuzes goed uitgedacht. Ik ben wel iemand van een plan a,b en c! Dus ik heb me ingeschreven op verschillende opleidingen, maar ik wil misschien ook nog een tussenjaar doen óf toch mijn VWO halen.

Ze heeft zich al ingeschreven voor de studies: HBO Rechten en de opleiding Verpleegkunde. Het tussenjaar leek me ook wel wat. Ik wil dan graag naar Groot-Brittannië, naar familie, want dan kan ik mijn Engels verbeteren. Toch vindt Ranim het wel een grote stap om te maken. Ik zit er wel echt mee. Ik voel me nog niet ready om op kamers te gaan en ik wil eigenlijk nog wel even in m'n comfortzone blijven. Daarom is 2 jaar VWO ook nog niet uitgesloten.

Eid Mubarak!

Deze week is alweer het einde van de Ramadan. Op 10 april begint Eid al-Fitr (het suikerfeest). Een feestelijk einde van een zware vastenperiode. Ik ben heel benieuwd of het tijdens het suikerfeest mooi weer gaat worden, laten we dat maar hopen 😅

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.