Manon is kinderpodo-therapeut: ‘De waardering van kinderen geeft mij energie’

min. lezen
manon-is-kinderpodotherapeut-podotherapie
podotherapie-studeren
Deze content is gemaakt door Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten

Branded content

Manon deelt enthousiast hoe ze ontdekte dat podotherapie perfect bij haar past. Zo wist ze zeker dat ze in de zorg en met mensen wilde werken. Podotherapie bleek een vak te zijn waarin menselijk contact centraal staat en waar theorie en praktijk samenkomen. Direct contact met mensen en actief bezig zijn in bijvoorbeeld de slijpruimte maakten het voor haar een aantrekkelijke keuze. In dit interview duiken we dieper in op Manons ontdekkingstocht, haar ervaringen en de redenen achter haar keuze voor dit boeiende vakgebied.

Wat doet een podotherapeut precies?

“Als podotherapeut richt ik mij op het behandelen of het voorkomen van klachten die voortkomen uit verkeerd staan of bewegen. Als podotherapeut behandel ik klachten door me te focussen op de voeten. Een verkeerde stand of afwijkend functioneren van de voeten zijn vaak oorzaken van klachten in de enkels, knieën, heupen, bekken en de rug.”

Wie komen er allemaal bij jou?

“In de praktijk behandel ik veel verschillende cliënten, waaronder kinderen en sporters, maar ook mensen met chronische aandoeningen als diabetes en reuma. Hierdoor zijn de klachten en behandelingen divers.”

Wat voor behandelingen bied je zoal?

“Een behandeling kan bestaan uit één of meerdere therapieën, zoals schoenadvies of schoenaanpassingen, een belastbaarheidsadvies, oefentherapie om de belastbaarheid te verhogen, (medical) taping, een orthese voor de tenen, instrumentele behandelingen, manuele therapie of podotherapeutische (sport)zolen.”

Waarom ben je kinderpodotherapeut geworden?

“Ik doe dit werk ondertussen zes jaar en ik merk dat ik van kinderen het meeste energie krijg. Bij kinderen kun je ook snel resultaat boeken. Dit komt omdat kinderen nog midden in de groei zitten. Als een kind dankzij jou weer pijnvrij kan spelen en sporten geeft dat erg veel voldoening. Binnen de podotherapie zijn er verschillende specialisaties. Sinds twee jaar bestaat ook de post-bacheloropleiding tot kinderpodotherapeut. Toen ik hoorde dat deze opleiding kwam, was ik gelijk enthousiast. Het was wel pittig om deze opleiding naast mijn werk te volgen.”

Wat vind je het leukste aan je werk?

“Het leukste is dat ik altijd met mensen bezig mag zijn. En dat ik mensen dan ook écht van hun pijnklachten af kan helpen, daar haal ik mijn voldoening uit. Als ze bij de eerste zoolcontrole alweer kunnen lopen zonder pijn word ik daar erg blij van, vooral bij kinderen. De beste waardering is een glimlach op het gezicht van een kind dat weer pijnloos kan bewegen.”

Wat is er zo bijzonder aan jouw vak?

“Wat podotherapie in mijn ogen bijzonder maakt is dat ik bij alle facetten van de behandeling betrokken ben: iemand komt bij mij met een hulpvraag, door het uitvoeren van een onderzoek stel ik een diagnose op, waarna ik samen met de patiënt een behandelplan opstel. Vervolgens vervaardig ik de therapiematerialen zelf in de werkplaats. Zo maak ik gebruik van onze slijpruimte op onze hoofdlocatie, waar ik onder meer podotherapeutische zolen, schoenaanpassingen of hakverhogingen vervaardig.

Wat voor klachten kom je allemaal tegen bij kinderen?

“Er komen verschillende klachten voorbij. Kinderen met een afwijkende voetstand of looppatroon, of kinderen met snel afslijtende schoenen. Daarnaast komt het vaak voor dat kinderen blessures oplopen tijdens het sporten en hierdoor onder andere hielpijn krijgen of snel door de enkels gaan. Vaak werk ik samen met de kinderfysiotherapeut of kinderoefentherapeut om spierkracht te trainen, zodat de voet actief blijft en de belastbaarheid wordt verhoogd.’’

Podotherapie = Baangarantie
Podotherapie = Baangarantie

In Nederland is een groot tekort aan podotherapeuten. Studeer je af als podotherapeut? Dan is het 100% zeker dat je direct aan de slag kunt, een uitstekend startsalaris ontvangt en werkt onder prima arbeidsvoorwaarden.

Wat zijn jouw carrièretips voor Podotherapie-studenten?

“Binnen de podotherapie zit er een groot verschil tussen grootschalige en kleinschalige praktijken. Persoonlijk spreekt een kleinschalige praktijk mij meer aan. Als tip zou ik daarom geven om bij verschillende praktijken stage te lopen. Zo kom je erachter wat het beste bij jou past.’’

Meer info?

Ben jij geïnteresseerd, maar nog op zoek naar meer informatie? De opleiding tot podotherapeut is een 4-jarige hbo-studie. Deze kun je volgen bij Saxion Hogescholen in Enschede of bij de Fontys Hogeschool in Eindhoven. Overweeg je een carrièreswitch? Dan is het ook mogelijk om een deeltijdopleiding te volgen.

Check de open dagen:

Saxion Hogescholen in Enschede

Fontys Hogeschool in Eindhoven

voetscan-podotherapie