Hoe laat je een robot bladeren van een komkommerplant plukken?

min. lezen
Hoe-laat-je-een-robot-bladeren-van-een-komkommerplant-plukken?-website -header 1076x715-1

Stap binnen in de wereld van hightech robots en mega-innovatie! Harrie, de baas van VDL in Eindhoven, laat je zien hoe robots worden ontworpen en gebouwd. Bij VDL bedenken en maken ze indrukwekkende machines die over de hele wereld voor massaproductie worden ingezet.

Stap 1: Het Begin – Ideeën omzetten in Prototypes  

Een robot begint met een idee, bedacht door engineers. Dit idee wordt uitgewerkt tot een prototype, de allereerste versie. Die wordt flink getest om te zien of alles werkt zoals bedacht. Werkt iets niet? No worries! Ze verbeteren het steeds weer, totdat het prototype helemaal goed is. Zo komt het uiteindelijk bij de eerste serieproductie, ook wel "new product introduction" genoemd.

Stap 2: De Beta-serie – Het échte bouwen begint! 

Alle onderdelen van het prototype worden gecontroleerd en gaan naar de montageplek, waar de bèta-serie gemaakt wordt. Een bèta serie is een vroege productiereeks van een nieuw ontworpen machine. Tijdens dit proces zullen de monteurs continu feedback geven aan de engineers. Om uiteindelijk samen een robot te maken die consistent presteert en keer op keer hetzelfde werk levert. Hoe gaaf?!

De Komkommerrobot

VDL maakte zelfs een robot die 1000 blaadjes per uur van komkommerplanten knipt. Met AI en slimme camera’s beweegt hij door een kas en weet precies welk blaadje weg moet. Zo krijgt de komkommer zelf alle energie van de plant! Robots zoals deze zijn superhandig, vooral nu er personeelstekort is – ze worden nooit ziek, nemen geen vakantie en werken altijd foutloos!

Wat heb je nodig voor een robot? 🔋 

Voor zo’n robot heb je best wat tech nodig: AI (kunstmatige intelligentie), motoren, software, en nog veel meer. Bij VDL werken teams van monteurs, software-engineers en onderhoudsspecialisten hard aan elke robot. Het bouwen van één robot kan wel drie jaar duren, met een team van ongeveer 15 mensen!

De Toekomst van Robotica 🌍

Harrie verwacht dat robots steeds meer in ons leven zullen komen. Of het nu gaat om de landbouw, fabrieken, of misschien zelfs bij jou thuis: VDL wil robots ontwikkelen die in verschillende situaties inzetbaar zijn. Dat vraagt om geduld, passie en – vooral – goede mensen.

🧐 Wil jij meer weten over de wereld van robotica en innovatie? Maak dan een account aan op Guruz, check dan snel alle inspirerende Guruz-video’s  en ontdek wat deze technologie voor de toekomst betekent!