5 slimme hacks om je toetsen en examens stressvrij door te komen

min. lezen
5-slimme-hacks-stressvrije-toetsen-examens-oefentherapie
logo-windesheim-hva
Deze content is gemaakt door Oefentherapie bij Windesheim en HvA

Branded content

Examentijd: een periode van doorhalen, samenvattingen maken en hopen dat je hersenen alles onthouden. Het is niet gek dat je soms stress ervaart, weinig energie hebt óf last krijgt van rug- en nekklachten door al dat leren en studeren.

Maar wat als we je vertellen dat je door hoe je beweegt, zit en ademt je stressniveau omlaag kunt brengen en je concentratie kunt verhogen? Kleine aanpassingen in je houding, beweging en gedrag kunnen een wereld van verschil maken. Hier zijn 5 hacks om je examens gezonder, slimmer en stressvrij door te komen!

1. Zit slim, studeer beter

Wist je dat je houding invloed heeft op je concentratie? Velen zitten urenlang onderuitgezakt, wat zorgt voor rug- en nekklachten én je hersenen minder zuurstof geeft.

  • Zorg dat je ontspannen rechtop zit met je knieën en heupen 90 graden gebogen en je voeten voor je op de grond. Zet je scherm op ooghoogte om nekklachten te voorkomen.
  • Gebruik een stoel die je onderrug ondersteunt.

Probeer daarnaast af te wisselen tussen zitten en staan. Zet je laptop eens wat hoger en studeer staand. Dit houdt je energielevel hoger en voorkomt dat je suf wordt!

2. Adem je stress weg

Ademhaling is een superkracht tegen examenstress. Als je zenuwachtig bent, ga je vaak oppervlakkig ademen, wat je stressgevoel verergert. Probeer deze snelle ontspanningstechniek:

  1. Adem in door je neus
  2. Houd je adem even vast
  3. Adem langzaam uit door je mond

Herhaal dit een paar keer en je merkt direct dat je hartslag daalt en je hoofd rustiger wordt. Ideaal voordat je een examenzaal instapt!

3. Powernaps & pauzes: studeren mét je hersenen, niet tegen ze

Het klinkt misschien slim om urenlang door te leren, maar je hersenen werken beter met korte pauzes. Gebruik bijvoorbeeld de Pomodoro-techniek:

  • 25 minuten geconcentreerd studeren
  • 5 minuten pauze nemen (even bewegen!)
  • Dit herhalen tot je een langere pauze nodig hebt

En heb je een dip in de middag? Een powernap van 20 minuten geeft je geheugen en concentratie een enorme boost. Zet wel een timer, want langer dan 30 minuten maakt je juist slaperiger!

4. Eet en drink als een examenbaas

Je hersenen hebben brandstof nodig om optimaal te presteren. Koffie en energiedrankjes lijken misschien verleidelijk, maar ze zorgen voor pieken en dalen in je concentratie. Kies in plaats daarvan voor:

  • Gezonde vetten – Avocado, noten en vis helpen je hersenen beter te werken.
  • Snelle energie – Bananen en volkoren producten houden je energieniveau stabiel.
  • Water, water, water – Uitdroging zorgt voor hoofdpijn en concentratieverlies. Drink voldoende!

En vergeet niet: ontbijten voor je examen is cruciaal! Zelfs iets kleins zoals een banaan helpt om je hersenen op gang te brengen.

5. Beweeg slim: studeer niet alleen met je hoofd

Wist je dat bewegen je geheugen verbetert? Een korte wandeling of een paar stretchoefeningen helpen om je hersenen wakker te houden.

  • Loop rond tijdens het overhoren – Studeren hoeft niet zittend te gebeuren!
  • Stretch je stress weg – Rek je nek, schouders en rug los om spanning te verminderen.
  • Doe examenwandelingen – Even een frisse neus halen voor extra focus. Wissel studeren af met leuke dingen doen, bijvoorbeeld met je vrienden. Zo blijf je scherp en ontspannen.

Zelfs een simpele houdingswissel kan helpen. Lig je op bed te leren? Probeer even rechtop te zitten of te staan. Je hersenen worden alerter als je wisselt van houding!

oefentherapie-media

Waarom houding en beweging het verschil maken

Veel studenten denken bij examentraining vooral aan leren en oefenen, maar lichaam en geest werken samen. Als je te lang stilzit, verkeerd ademhaalt of je lichaam niet goed ondersteunt, voel je je sneller moe, gestrest en ongemotiveerd.

Dat is precies waar oefentherapie om draait: slim en gezond leren bewegen, een houding aannemen zonder klachten en stress verminderen door fysieke balans. Dit helpt niet alleen scholieren en studenten, maar ook mensen met fysieke- en psychische klachten, sporters en zelfs ouderen om langer gezond te blijven.

Wat is oefentherapie eigenlijk?

Oefentherapie is een hbo-studie waarin je leert hoe beweging, houding, ademhaling en gedrag direct invloed hebben op gezondheid. Als oefentherapeut help je anderen (en jezelf!) om van klachten af te komen, ze te voorkomen en gezonder te leven.

Wist je dat je de opleiding Oefentherapie kunt volgen op Windesheim (Zwolle) en de Hogeschool van Amsterdam (Amsterdam)? Tijdens de opleiding leer je:

  • Mensen begeleiden bij stress, slaapproblemen en pijnklachten.
  • Houding en beweging analyseren en verbeteren om problemen te voorkomen.
  • Gezondheidsadvies geven en gedrag positief te beïnvloeden op basis van wetenschappelijke inzichten.
  • Werken met sporters, musici, kinderen, ouderen en iedereen die beter wil bewegen.

Interesse? Ontdek de opleiding!

Wil jij méér doen met gezondheid, beweging en het helpen van mensen? Dan is de hbo-opleiding Oefentherapie bij Windesheim of de HvA misschien iets voor jou! Je leert niet alleen hoe je anderen helpt, maar ook hoe je zelf fit, stressvrij en gezond blijft.

Meer weten? Kom naar de open dag:

Hogeschool van Amsterdam

Windesheim

oefentherapie-cta-banner