Zo bouw je in binnen-en buitenland een internationaal netwerk

min. lezen
Internationale-ambities-website hearder

Droom je ervan om een internationale carrière op te bouwen of gewoon nieuwe connecties te maken over de grens? Of je nu een tijdje in het buitenland wilt studeren, een stage zoekt of gewoon je netwerk wilt uitbreiden: een goed netwerk kan je enorm helpen. Zelfs als je zelf liever niet naar het buitenland vertrekt, kun je nog steeds een internationaal netwerk opbouwen vanuit Nederland! In dit artikel vertellen we je hoe je dit aanpakt.

1. Doe een studie of stage in het buitenland

Een van de makkelijkste en leukste manieren om een internationaal netwerk op te bouwen, is door een deel van je studie of een stage in het buitenland te doen. Via programma’s zoals Erasmus+ kun je een semester studeren aan een universiteit in een ander land en krijg je daar ook nog eens vergoeding voor! Tijdens zo’n periode ontmoet je niet alleen lokale studenten uit het land waar je verblijft, maar ook andere internationale studenten. Dit is een perfecte kans om waardevolle contacten te leggen en je zorgt er op die manier ook voor dat je overal ter wereld een leuke logeeradresjes creëert!

2. Volg een cursus in het buitenland

Wil je niet meteen een hele studie verplaatsen? Dan kun je ook kijken naar kortere cursussen of zomerscholen in het buitenland. Veel universiteiten bieden speciale summer schools aan waarin je een paar weken les krijgt in een internationale setting. Dit is een toffe manier om je netwerk uit te breiden en tegelijkertijd nieuwe vaardigheden te leren. Een taalcursus is dan natuurlijk ook een hele goede optie en de opties zijn eindeloos. Als je echt wilt connecten met mensen uit andere landen, kan het helpen om (een beetje) hun taal te spreken. Dit hoeft niet meteen perfect te zijn, maar zelfs een paar basiszinnen in bijvoorbeeld Spaans, Frans of Chinees kunnen deuren openen. Apps zoals Duolingo en taaluitwisselingen met native speakers kunnen je helpen om op een laagdrempelige manier een nieuwe taal te leren mocht je niet direct een hele cursus willen volgen.

3. Word lid van internationale studentenorganisaties

Je hoeft niet per se naar het buitenland om internationale contacten op te doen. In Nederland zijn er genoeg internationale studentenorganisaties zoals AIESEC, ESN (Erasmus Student Network) en andere verenigingen die zich richten op uitwisselingen en internationale samenwerking. Je kunt je aanmelden voor een bestuurspositie en daarbij een actieve rol binnen de organisatie aannemen, of je kunt simpelweg de evenementen bijwonen om je netwerk uit te breiden. Hier kun je in contact komen met internationale studenten of alvast ervaring opdoen met samenwerken in een internationale omgeving.

4. Doe vrijwilligerswerk of werk in het buitenland

Een andere goede manier om mensen te leren kennen in een ander land is door vrijwilligerswerk te doen of een (bij)baan in het buitenland te zoeken. Denk aan werken in een hostel, meedoen aan een milieuproject of Engelse les geven. Dit soort ervaringen helpen je niet alleen om je netwerk uit te breiden, maar geven je ook een unieke kijk op andere culturen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op de website van SIW vrijwilligersreizen, waarbij je ook nog eens betaald vrijwilligerswerk zou kunnen doen voor een flexibele tijdsperiode. 

5. Gebruik sociale media en online netwerken

Platforms zoals LinkedIn en Facebook kunnen superhandig zijn om internationale contacten te leggen. Zoek naar internationale groepen binnen jouw studiegebied of interesse, en neem actief deel aan discussies. Op platforms zoals Meetup kun je evenementen vinden waar je internationale mensen kunt ontmoeten, zelfs in je eigen stad! Bij evenementen van Meetup komt vaak een diverse groep van mensen van (internationale) studenten tot expats en nog veel meer. 

6. Bezoek internationale conferenties en evenementen

Er worden vaak internationale conferenties, seminars en workshops georganiseerd op universiteiten en binnen verschillende vakgebieden. Ook al ben je nog student, vaak zijn deze evenementen ook vaak toegankelijk. Dit soort bijeenkomsten zijn ideaal om nieuwe mensen te ontmoeten en in contact te komen met professionals uit jouw vakgebied.

7. Blijf in contact en onderhoud je netwerk

Misschien nog wel de belangrijkste stap van allemaal! Het is makkelijk om mensen te ontmoeten tijdens een buitenlandse ervaring, maar de echte kunst is om contact te houden. Stuur af en toe een berichtje, reageer op hun social media posts of plan een reünie als jullie in dezelfde stad zijn. Door je netwerk actief te onderhouden, zorg je ervoor dat je internationale connecties niet verwateren.


Een internationaal netwerk opbouwen hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Door een studie of stage in het buitenland te doen, deel te nemen aan internationale organisaties, een cursus te volgen of zelfs online actief te zijn, kun je snel waardevolle contacten leggen. Dus waar wacht je nog op? Zet de eerste stap en breid je netwerk uit over de hele wereld!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.