Wanneer moet ik een 21+ toets doen?

min. lezen
21-test

Wanneer je jezelf inschrijft bij een nieuwe opleiding, moet je aan een aantal eisen voldoen voordat je toegelaten wordt. Een daarvan is de 21+ toets. Wat die test precies inhoudt lees je in deze blog.

Eigenlijk zegt de naam het al: de 21+ toets is een toelatingstest voor mensen die 21 jaar of ouder zijn en aan een opleiding aan het hbo gaan beginnen. Om aan een hbo-opleiding te beginnen, heb je een havo-, vwo- of mbo niveau 4 diploma nodig. Maar soms lukt het door omstandigheden niet om een van deze opleidingen af te maken. Dan komt dus de 21+ toets om de hoek kijken. Hiermee kun je alsnog een hbo-opleiding beginnen.

Wat houdt de 21+ toets precies in?

Met de toets wil de hogeschool van jouw keuze kijken of je genoeg kennis en vaardigheden hebt om een hbo-opleiding te volgen. De toets wordt door de opleiding zelf samengesteld en verschilt dus per opleiding. Doorgaans bestaat de 21+ toets uit een aantal deeltoetsen. Vaak is er een algemeen gedeelte, in de vorm van een capaciteitentoets en/of een taaltoets. De capaciteitentoets test je algemene vaardigheden zoals ruimtelijk inzicht en rekenvaardigheid. De taaltoets test de kennis van de taal waarin jij je studie wilt gaan volgen.

Verder is er nog het opleidingsspecifieke gedeelte. Dit gedeelte verschilt per opleiding en test je kennis van bepaalde vakken die je voor jouw opleiding nodig hebt. Vaak gaat het om wiskunde A of B, scheikunde of biologie. De kennis die je moet hebben komt overeen met de profieleisen die gelden voor een student met een diploma.

Hoe bereid ik me voor op de 21+ toets?

Natuurlijk wil jij zo snel mogelijk die 21+ toets halen en aan je hbo-opleiding beginnen. Maar hoe pak je dit aan? Voor het algemene gedeelte kun je je meestal niet echt voorbereiden, maar vaak kun je bij sommige opleidingen wel online oefenen voor de taaltoets. Daarnaast bestaan er allerlei leuke apps om je taalniveau te verbeteren.

Omdat het verwachte niveau van het opleidingsspecifieke gedeelte overeenkomt met een havo-diploma kun je hier het beste oude eindexamens voor gebruiken in de vakken die jouw opleiding vereist. Deze zijn gemakkelijk op internet te vinden. Zo krik jij je niveau gemakkelijk op en haal je die 21+ toets gegarandeerd!

Wat gebeurt er na de 21+ toets?

Als jij de 21+ toets goed afgerond hebt, ben je bijna klaar om met je opleiding te beginnen! Een paar dingen waar je nog op moet letten: Je certificaat is normaalgesproken alleen geldig voor de hbo-opleiding waarvoor jij je hebt aangemeld. En vaak is het certificaat beperkt geldig (meestal twee á drie jaar). Bij sommige opleidingen zijn er na de 21+ toets nog aanvullende eisen of is er sprake van een selectieprocedure. Hou hier dus rekening mee.

Al met al is de 21+ toets niets om je veel zorgen over te maken. Wanneer je de tijd neemt om jezelf goed voor te bereiden, komt het vast goed. Ook kun je altijd contact zoeken met de opleiding van je keuze: zij weten het beste wat de specifieke eisen zijn waaraan nieuwe studenten moeten voldoen. Veel succes met de voorbereiding op je 21+ toets!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.